Avokádový toast so strateným vajíčkom
04-03-2025Recept od foodbloggerky @laskavhrncoch


Ingrediencie:
2 krajce chleba
½ avokáda
4 vajíčka + 2 žĺtka (z M/L vajec)
100 g masla + na potretie chleba
1 ČL plnotučnej horčice
¼ ČL kajenskej papriky
1-2 ČL citrónovej šťavy
1 PL octu
Soľ
Čierne korenie
Čerstvý kôpor (alebo iná bylinka)
Postup:
Príprava omáčky:
Do menšej rajnice dajte 2 žĺtka. Pridajte kajenskú papriku, horčicu a za stáleho miešania metličkou vytvorte hustú omáčku. Stiahnite ju z tepla, prišľahajte maslo a keď je omáčka homogénna, primiešajte citrónovú šťavu. Osoľte podľa chuti, zakryte kontaktne fóliou a odložte bokom.
Tip: Ak by omáčka príliš zhustla, pridajte trochu teplej vody.
Pošírovanie vajíčok:
Do menšieho hrnca nalejte vodu, pridajte soľ a ocot a priveďte do varu. Stiahnite plameň na minimum, vo vode vytvorte vír a opatrne doň vlejte rozklepnuté vajíčko. Varte 3–4 minúty a ihneď po vybratí ho schlaďte v studenej vode. Rovnaký postup opakujte so všetkými vajíčkami.
Príprava chleba:
Krajce chleba potrite maslom z oboch strán. Opečte ich na panvici do chrumkava.
Servírovanie:
Na každý opečený krajec chleba položte plátky avokáda. Osoľte, okoreňte a pridajte po dve pošírované vajíčka. Prelejte pripravenou omáčkou a dozdobte kôprom alebo inou čerstvou bylinkou.
Text a foto: Kristína Procházková, Láska v Hrncoch

