Recept od foodbloggerky @laskavhrncoch

Jedlo, ktoré môže byť nielen raňajkami, ale taktiež ľahkým obedom, či večerou. Vychutnajte si avokádový toast so strateným vajíčkom, naservírovaný s gráciou.

Čím chutnejšie a jednoduchšie, tým lepšie. Jedlo najradšej servírujem v tanieroch v mojej obľúbenej hnedej farbe – Elements Stone, spolu s príbormi Exeter Sawo.

Čas prípravy:
do 15 minút

Jedlo:
raňajky, ľahký obed/večera

Porcie:
2

Autor:
Láska v Hrncoch

Ingrediencie:

2 krajce chleba

½ avokáda

4 vajíčka + 2 žĺtka (z M/L vajec)

100 g masla + na potretie chleba

1 ČL plnotučnej horčice

¼ ČL kajenskej papriky

1-2 ČL citrónovej šťavy

1 PL octu

Soľ

Čierne korenie

Čerstvý kôpor (alebo iná bylinka)

Postup:

Príprava omáčky:
Do menšej rajnice dajte 2 žĺtka. Pridajte kajenskú papriku, horčicu a za stáleho miešania metličkou vytvorte hustú omáčku. Stiahnite ju z tepla, prišľahajte maslo a keď je omáčka homogénna, primiešajte citrónovú šťavu. Osoľte podľa chuti, zakryte kontaktne fóliou a odložte bokom.

Tip: Ak by omáčka príliš zhustla, pridajte trochu teplej vody.

Pošírovanie vajíčok:
Do menšieho hrnca nalejte vodu, pridajte soľ a ocot a priveďte do varu. Stiahnite plameň na minimum, vo vode vytvorte vír a opatrne doň vlejte rozklepnuté vajíčko. Varte 3–4 minúty a ihneď po vybratí ho schlaďte v studenej vode. Rovnaký postup opakujte so všetkými vajíčkami.

Príprava chleba:
Krajce chleba potrite maslom z oboch strán. Opečte ich na panvici do chrumkava.

Servírovanie:
Na každý opečený krajec chleba položte plátky avokáda. Osoľte, okoreňte a pridajte po dve pošírované vajíčka. Prelejte pripravenou omáčkou a dozdobte kôprom alebo inou čerstvou bylinkou.

Text a foto: Kristína Procházková, Láska v Hrncoch