Tradičné fánky
15-04-2025Recept od foodbloggerky @svatavacoolinarka



„Pravý porcelán by mal byť tenký a jemne priesvitný. A presne taká je jarná kolekcia od Sola Switzerland. Vďaka nežnému jarnému vzoru dodá veľkonočnému prestieraniu krásnu atmosféru a nechá vyniknúť všetky jarné špeciality.“


„Pravý porcelán by mal byť tenký a jemne priesvitný. A presne taká je jarná kolekcia od Sola Switzerland. Vďaka nežnému jarnému vzoru dodá veľkonočnému prestieraniu krásnu atmosféru a nechá vyniknúť všetky jarné špeciality.“

Čas prípravy:
1h 20 min
Jedlo:
Dezert
Autor:
Svatava Vašková
Ingrediencie :
cca 220 g hladkej múky
30 g kryštálového cukru
2 žĺtky
40 g masla
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžica rumu
olej na vyprážanie
práškový cukor + vanilkový cukor na obalenie
malinová omáčka alebo džem na podávanie

1. Príprava cesta
Hladkú múku, kryštálový cukor a nakrájané maslo spracujte na sypkú zmes podobnú posýpke (drobenke). Potom pridajte žĺtky, kyslú smotanu a rum. Rukami vypracujte lepivé, pružné cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na 30 minút odležať do chladničky.

2. Vrstvenie cesta
Po odležaní cesto vyberte a na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na tenký plát. Preložte ho viackrát a znovu ho rozvaľkajte. Tento postup zopakujte celkovo trikrát – pri smažení cesto krásne „zlístkuje“. Cesto opäť zabaľte do fólie a nechajte ešte ďalších 30 minút v chladničke.

3. Tvarovanie a smaženie
Potom cesto rozdeľte na dve časti a každú z nich znova rozvaľkajte. Ostrým nožom vykrojte obdĺžniky s rezmi v strede. Smažte ich v panvici Saturn Terra s dostatočným množstvom rozohriateho oleja dozlatista z oboch strán.

4. Podávanie
Hotové fánky nechajte chvíľu odkvapkať na papierovej utierke a ešte teplé obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru (vanilkový môžete nahradiť škoricou). Fánky podávajte s malinovou omáčkou, džemom a šálkou skvelej kávy.
Foto: Svatava Vašková, Coolinářka