DOPRAVA ZADARMO NAD 79 €

Ako správne stolovať

18.02.2020

Urobte dojem s dokonalým prestieraním a zistite, ako zaobchádzať s príborom

Ako správne stolovať

Dostali ste pozvánku na slávnostný banket, alebo máte v úmysle prekvapiť blízkych kráľovskou hostinou ako z rozprávky? Tak či onak, mali by ste dbať na dodržiavanie (aspoň) základných zásad stolovania. 


Ako prestrieť príbor?

Neviete sa dočkať, kedy hostí oslníte novým, nablýskaným príborom? Pravdupovediac, ak ho rozhodíte halabala, ani sa nedočkáte. Každý jeden kus, aj drobná čajová lyžička, má totiž na slávnostnej tabuli presne stanovené miesto.

Zatiaľ, čo pri dvojchodovom menu platí staré známe:

  • Polievková lyžica a nôž ležia vpravo
  • Vidlička leží vľavo
Ako prestrieť príbor?

Pri viacchodovom ukladajte príbor nasledovne:

Vľavo od taniera:

  • Šalátová vidlička
  • Vidlička na rybu
  • Vidlička na hlavné jedlo

Vpravo od taniera:

  • Šalátový nôž
  • Polievková lyžica
  • Čajová lyžička
  • Nôž na rybu
  • Nôž na hlavné jedlo

Nad tanierom:

  • Dezertný nôž
  • Dezertná lyžička
  • Dezertná vidlička


Ale pamätajte. S plným stolom prichádza aj diskomfort. Na ľavú stranu preto nedávajte viac než tri, na pravú zasa štyri kusy príboru. Radšej ich prineste neskôr. Spolu s ďalším chodom.



Ako zaobchádzať s príborom?

Ako zaobchádzať s príborom?

Rovnako ako prestieranie príboru, aj stolovanie s ním má svoje pravidlá. Prvým, úplne triviálnym, je správne uchopenie. Nôž vezmite do pravej, vidličku do ľavej ruky. Ak ste ľaváci, urobte to, samozrejme, obrátene.

Ďalšími sú:

  • Neolizovať nôž
  • Neškriabať po tanieri
  • Nevkladať kávovú lyžičku do úst
  • Neobtierať nôž o jedlo alebo vidličku
  • Neodkladať príbor do šálok alebo misiek


+ Trik s príborom

Dojedli ste, alebo si dávate len krátku pauzu? Nenechajte čašníka hádať. Povedzte to príborom. Nôž a vidlička majú totiž vlastnú “znakovú reč”, ktorú hravo zvládnete. Stačí, aby ste si predstavili tanier ako hodiny, príbor ako ručičky. „Cestovaním v čase“ potom signalizujete nasledovné:

Pauza:
Príbor leží otvorene na tanieri. Najčastejšie rúčkami na štvrtej a ôsmej hodine.

Dojedené:
Príbor leží paralelne smerom k stredu. Najčastejšie rúčkami na štvrtej hodine a dvadsiatej minúte.

Alebo zjedzte jedlo do poslednej omrvinky a všetkým bude jasné, že vám chutilo a môže začať debarasovanie.

Dobrú chuť!

Trik s príborom