Prečo 1 nôž nestačí
16-09-2024Spoznajte výhody nožov na chlieb, mäso či zeleninu

Ako dlho by vás bavil orchester, ktorý hrá len a len na jednom nástroji – napríklad flaute?
Vedel by murár postaviť kvalitný dom, ak by meral rovinu, miešal maltu aj stierkoval steny vodováhou?
No a môže byť krájanie zábavné a efektívne, ak kuchár všetko robí jedným nožom? Práve tomu sa budeme venovať
v prvom dieli nového seriálu s názvom Akadémia krájania Lunasol.
Majster krájania potrebuje
ideálnu zostavu nožov
Jednotlivé nože sú špeciálne vyvinuté tak, aby sadli konkrétnemu typu krájania. Preto je dôležité mať komplexnú sadu.
Napríklad vďaka úzkej čepeli sa dostanete do každého záhybu mäsa, s malou zas šikovnejšie ošúpete zemiak a s vysokou lepšie nasekáte bylinky.
Možno si poviete – a nie je to zbytočný luxus? My by sme odpovedali – bude to skutočne šetrenie, ak si zničíte “univerzálny” nôž,
alebo pri krájaní vznikne zbytočne veľa odpadu či zdeformujete chlieb?

Základné rozdelenie nožov




Nôž Santoku
Podľa Japoncov je skvelý na 3 veci – krájanie, sekanie a drvenie.
Má hrubšiu a širokú čepeľ, pri niektorých nožoch doplnenú aj vrúbkami.
Vďaka tomu sa medzi čepeľ a jedlo dostane vzduch, a tak sa surovina na nože nelepí, ale padá na dosku. Široké čepele zároveň využijete aj ako lopatky – naberiete narezané mäso či zeleninu a vhodíte do hrnca.



Objednajte si ideálnu zostavu online
Zistili ste, aké nože v kuchyni potrebujete? Dúfame, že všetky druhy krájania vám teraz
pôjdu bez výrazného zaseknutia. Ale neprestávajte nás sledovať. V budúcom dieli
Akadémie krájania Lunasol pichneme do ďalšej zaujímavej témy.