Spoznajte výhody nožov na chlieb, mäso či zeleninu

Ako dlho by vás bavil orchester, ktorý hrá len a len na jednom nástroji – napríklad flaute?
Vedel by murár postaviť kvalitný dom, ak by meral rovinu, miešal maltu aj stierkoval steny vodováhou?
No a môže byť krájanie zábavné a efektívne, ak kuchár všetko robí jedným nožom? Práve tomu sa budeme venovať
v prvom dieli nového seriálu s názvom Akadémia krájania Lunasol.

Majster krájania potrebuje
ideálnu zostavu nožov

Jednotlivé nože sú špeciálne vyvinuté tak, aby sadli konkrétnemu typu krájania. Preto je dôležité mať komplexnú sadu.
Napríklad vďaka úzkej čepeli sa dostanete do každého záhybu mäsa, s malou zas šikovnejšie ošúpete zemiak a s vysokou lepšie nasekáte bylinky.

Možno si poviete – a nie je to zbytočný luxus? My by sme odpovedali – bude to skutočne šetrenie, ak si zničíte “univerzálny” nôž,
alebo pri krájaní vznikne zbytočne veľa odpadu či zdeformujete chlieb?

Základné rozdelenie nožov

Na chlieb

Zúbky nožov na chlieb prepília pečivo tak ľahko, že k pôvodnému nožu
sa vrátite len ťažko. Pre ešte väčší komfort vám odporúčame
dosku na krájanie Gaya Wooden.

Steakové nože

Sú v podstate určené na krájanie všetkého, čo bežným príborovým nožom nezvládnete – okrem steakov ho využijete aj na pizzu či hamburgery.

Na syr

Čepeľ noža je špeciálne prispôsobená na dve nadväzujúce činnosti – najprv ním tvrdý syr nakrájate na plátky a následne ich špičkou napichnete.

Nôž Santoku

Podľa Japoncov je skvelý na 3 veci – krájanie, sekanie a drvenie.
Má hrubšiu a širokú čepeľ, pri niektorých nožoch doplnenú aj vrúbkami.
Vďaka tomu sa medzi čepeľ a jedlo dostane vzduch, a tak sa surovina na nože nelepí, ale padá na dosku. Široké čepele zároveň využijete aj ako lopatky – naberiete narezané mäso či zeleninu a vhodíte do hrnca.

Na porciovanie

Vďaka úzkej a dlhej čepeli sa dostanete do každého záhybu kuraťa, lososa či akéhokoľvek iného druhu mäsa. Šikovne oddelí kosť,
kĺb či šľachu od ostatných častí. Ak patríte medzi kuchárskych gurmánov,
jeden z týchto nožov nemôže vo vašej zostave chýbať.

Na zeleninu a ovocie

A ak si k mäsu radi primiešate aj trochu zeleniny, určite oceníte nože s menšou čepeľou a rúčkou. V pohode nimi ošúpete zemiaky,
ale napríklad aj vyberiete jadierka z jabĺk.

Nože na sushi a sashimi

Majú extrémne dlhú čepeľ a viete nimi nakrájať dokonale tenké plátky.
Sú prispôsobené pravákom – čepeľ brúsená z jednej strany,
ergonomicky tvarovaná bambusová rukoväť.

Objednajte si ideálnu zostavu online

Zistili ste, aké nože v kuchyni potrebujete? Dúfame, že všetky druhy krájania vám teraz
pôjdu bez výrazného zaseknutia. Ale neprestávajte nás sledovať. V budúcom dieli
Akadémie krájania Lunasol pichneme do ďalšej zaujímavej témy.